Alles wat u wilt weten over het atelier.

World Master Baker

‘World Master Baker’, een prestigieuze titel die slechts zes bakkers ter wereld dragen. In 2018, na een kwalificatietraject dat vier jaar duurde, nam ik het op tegen vier kandidaten uit de internationale top van de bakkersbranche. Daarbij beoordeelde de jury op kennis, creativiteit, innovatie en technische vaardigheden. Na een bloedstollende wedstrijd won ik de titel World Mast Baker in de categorie ‘Nutritional Bread Making.’

Kwaliteit

Als vijfde generatie in een familie vol bakkers wilde ik een stap zetten, die mij nóg dichter bij de bakker brengt. Daarom heb ik in de zomer van 2016 Atelier du Pain opgericht. Een onderneming van waaruit ik iedere bakker, groot of klein, op alle denkbare manieren kan bijstaan. Samen komen we tot de beste kwaliteit.

Balans

Het bakkersvak is ontzettend mooi, maar ook complex. Alles kan, maar niets is vanzelfsprekend. Wanneer je op één plek in je productieproces iets verandert, moet er ook elders wat worden aangepast. Of juist niet. Deze veelomvattendheid maakt iedere bakker uniek. Alles draait om balans. Daarbij helpt Atelier du Pain graag.

w

Doelgroep

Atelier du Pain is er voor iedere bakker die ondersteuning kan gebruiken op het gebied van verbeteren, vernieuwen of optimaliseren van de (brood)kwaliteit. Ik geef onafhankelijk advies over alle processen binnen een bakkerij, van ambacht tot industrie en alles wat daar tussen zit.

Weet u nog wat u vroeger wilde worden?
Ik wel! Als klein mannetje wilde ik altijd al bakker worden. Aan die bestemming heb ik nooit getwijfeld. Ik ben dan ook in een echte bakkersfamilie opgegroeid. Het bakkersbloed stroomt al vijf generaties door het bloed en daar stopt het niet. De zesde generatie dient zich aan.

Van bakker naar baktechnisch adviseur
Een eigen bakkerij ben ik uiteindelijk niet begonnen. Ik heb binnen ambachtelijke bedrijven en diverse grondstoffenleveranciers veel ervaring opgedaan op het gebied van grondstoffen, techniek en commercie. Als baktechnisch adviseur heb ik regelmatig demonstraties, masterclasses, proeverijen, presentaties, productkeuringen en trainingen verzorgd. Ook heb ik productieplanningen verzorgd en ben brood gaan bakken op een Big Green Egg.

BoulangerieTeam
Al jarenlang ben ik lid van het BoulangerieTeam: een vereniging van en voor de Nederlandse, ambachtelijke broodbakkerij. Het BoulangerieTeam vertegenwoordigt de ambachtelijke broodbakkerij in de branche en bij de consument, onder andere door deel te nemen aan (inter)nationale wedstrijden.

Meester Boulanger
In 2013 heb ik deelgenomen aan het allereerste examen voor Meester Boulanger in Nederland. Hier heb ik mijn kennis, passie, vakmanschap en visie aan een internationale examencommissie laten zien en de titel Meester Boulanger behaald. Daar ben ik trots op. Op de website van het examen staat: “De titel Meester Boulanger is er alleen voor de állerbesten. Het is de hoogste waardering voor het bakkerij ambacht en getuigt niet alleen van wereldklasse op het vakgebied, maar ook van visie en het doorvoeren van innovatie.”

Atelier du Pain
In 2016 heb ik na al mijn ervaringen in de bakkerijbranche besloten mijn eigen weg in te slaan. Met Atelier du Pain heb ik mijn droom verwezenlijkt: dicht bij de bakker werken en samen met hem tot de mooiste broodsoorten komen. Atelier du Pain is een broedplaats voor nieuwe ideeën. Ik zorg voor productontwikkeling en -ondersteuning, consultancy, training en kwaliteitsondersteuning.

Awards & titels

2018 • 1e plaats
Masters de la Boulangerie

2016 • 8e plaats
Coupe du Monde de la Boulangerie

20151e plaats Coupe Louis Lesaffre
(kwalificatie Coupe du Monde de la Boulangerie)

2013 • Behalen titel
Meester Boulanger

2012 • 1e plaats
EK Boulangerie Amsterdam

2011 • 4e plaats
EK Boulangerie Nantes

2010 • 4e plaats
EK Boulangerie Zwitserland

2006 • 4e plaats
EK Boulangerie Nantes

sinds 2006 • Boulangerieteam

Europees Kampioen – in 2012 en 2015

meester boulanger atelier du pain

Peter Bienefelt

Peter Bienefelt

Meester Boulanger

CV
Opleidingen en werkervaring in vogelvlucht:

Opleidingen:
Richmond Schule – 2009
HAS te Den Bosch – 2008
Taleninstituut Regina Coeli te Vught (Franse taal) – 2004
ISBW te Utrecht (Nima Sales) – 2002-2003
ISBW te Utrecht (persoonlijke vorming en presentatie) – 2001
Vakschool Wageningen – 1990-1994

Werkervaring:
Technical Advisor Industry (Puratos)
Meester Boulanger (Koopmansmeel B.V. te Leeuwarden)
Bakery technology (Koopmansmeel B.V. te Leeuwarden)
Senior Bakkerij Specialist (Nederlands Bakkerij Centrum te Wageningen)
Member Nederlands Boulangerieteam
Member Bakery Nexus
Alround testbaker (Koopmansmeel B.V. te Leeuwarden)
Rayonmanager (Koopmansmeel B.V. te Leeuwarden)

Demonstraties, gast en jurylidschappen:
Procesonderbreking
Terug naar de basis
Voorjaars/Najaars producten
Desem en hoe ga je ermee om?
Oliebollentraingen
Keuringen bij (groepen) (Echte) Bakkers, scholen
Keurmeester bij het NBC
Trainingen EK Boulangerie producten voor het NBC
Masterclasses ‘terug naar de basis’ voor het NBOV
Bakkersdagen in Rosmalen
Magazine ‘Passie voor Puur’
Bijeenkomst Brood en Wijn in de Ridderzaal
Big Green Egg Flavour day

Contact:

Meester Boulanger Peter Bienefelt
06-57384922